Onze tip voor bij de Hollandse Nieuwe

  • Geplaatst op
  • 1
Onze tip voor bij de Hollandse Nieuwe

Witte wijn – alleen indien echt 'zeewindfris' – kan haring (soms) aan!
Het is een lastige opgave. Een wijn vinden die kan opboksen tegen haring.Voor wat betreft wijn bij haring zoeken


Harmonie of contrast?

Bij iedere wijn/spijs-combinatie moet je deze vraag stellen: gaan we voor harmonie? Zoeken we naar gelijksoortige smaken en vooral naar eenzelfde soort structuur, c.q. mondgevoel? Of willen we juist een wijn die contrasteert met de dis? Wijn die opbokst tegen de smaken, wijn die er 'dwars doorheen' gaat? Zo'n wijn heeft als primaire functie de mond 'schoon te spoelen' en zo voor de volgende hap klaar te maken. Schone smaakpapillen geven immers meer informatie door... en handhaven de zin om door te eten (iedere hap smaakt immers als nieuw). Bij een geslaagde wijn/spijs-combinatie heeft de wijn een op het gerecht perfect afgestemde mix van 'harmonie' en 'contrast'.

 

Haring: veel contrast, weinig harmonie

Voor wat betreft wijn bij haring zoeken we naar zoveel mogelijk contrast en zo min mogelijk harmonie. Daarom hebben frisse, strakkke, soms zelfs tintelende wijnen de voorkeur, om door het moddervette van de haring heen te snijden. Wordt 'harmonie' dan helemaal uitgesloten? Nee. De vaak ziltige eigenschap van de wijnen hieronder zoekt connectie met de haring. Ook hebben ze wel degelijk een klein vullend 'vetje'. Maar daar is alles mee gezegd. Harmonie bij zo'n sterke smaak is bijna ondoenlijk. Moddervet + moddervet zou hier bovendien géén 1+1=3 opleveren. Eerder -3. Helemaal rampzalig is houtgerijpte wijn bij haring. Dan zit u op -4.

BONNET-HUTEAU MUSCADET SUR LIE 'LES ONIERES' 2014

Proefnotitie 

Ziltige ‘oesterneus’ – gewoon ‘t beste woord ervoor. Rins en droog, maar niet tè. Want in de mond is er – naast krokante, rokerige mineraliteit – ook veel vulling (witte perzik en kweepeer). Wat een punch! Terwijl je met slechts 12% alc. heel comfortabel in de 'doordrink' -categorie zit.
 

Lekker bij haring want:

Zeewindfris! Zilt zoekt zilt. En een toefje vet flirt met het vette van de haring. Vooral snijdt-ie per slok mooi dwars door de Hollandse Nieuwe heen. Die er bijna nog van zou gaan spartelen ook. Is trouwens een geweldig lekker glas krokant wit voor bij álles wat uit de zee komt.

Prijs per fles € 9,95

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Hide